Magično število sedem obarvano z zlatom za TAMBURAŠKI ORKESTER KUD DOBREČ DRAGATUŠ natisni

IMGP4897a

32. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije, se je odvijalo v Kulturnem centru Semič, 12. maja 2012, s pričetkom ob 18. uri. V tri ure trajajočem tekmovalnem delu se je predstavilo devet skupin in orkestrov. Med nastopajočimi smo bili tudi tri belokranjski predstavniki. Orkester Glasbene šole Črnomelj, se je pod vodstvom dirigenta Antona Grahka predstavil kot prvi. V njem igra 18 tamburašev, od katerih jih nekaj obiskuje osnovno nekaj pa srednjo šolo. Predstavili so se s tremi skladbami: Kje so tiste stezice, Poljubac i cvijet in Tamburaški sestanek. Pod vodstvom Željke Karin Biličič, je kot druga nastopila Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica "Viniški tamburaši". Najprej so se predstavili s skladbo Variacije v miniaturah, sledil je Valček št. 2 iz Jazz Suite, zadnjo skladbo Vilo moja, pa je vokalno dopolnil Gašper Mihelič. Predzadnji smo na oder stopili tamburaši KUD Dobréč Dragatuš. Ne glede na to kako dobro dene podpora domače publike, pa je pred domačim občinstvom vedno najtežje nastopiti, saj želimo še toliko bolj pokazati, za kaj smo garali več kot tri mesece. Srce nam je že močno bilo in roke so se nehote tresle, nato še nasmešek našega dirigent Antona Grahka, s katerim nam zaželi vso srečo in sporočilo naj damo vse od sebe. Po nekaj uvodnih taktih prekrasne Prleške suite smo ujeli pravi ritem. Sledili so Lovranski maroni, Golubica vukovarska in na koncu še prekrasna skladba Valček iz baleta Maske.


Po končanem tekmovalnem delu je najtežje delo čakalo strokovno komisijo, ki so jo letos sestavljali prof. Tomaž Habe (SLO), Vladimir Hrovat (SLO) in Zoran Mulić (SRB). Slednji, verjetno prav vsakemu tamburašu poznan kot eden največjih strokovnjakov na področju tamburaške glasbe - skladatelj, univerzitetni profesor ter dirigent Subotičkega tamburaškega orkestra, trenutno enega najboljših tamburaških orkestrov v JV in Srednji Evropi. Medtem, ko je komisija odločala za tesno zaprtimi vrati, se je predstavil Tamburaški orkester Branko Radičević iz Rume, ki je dodobra ogrel občinstvo. Ne glede na to, da je zunaj deževalo kot iz škafa, je bilo ozračje v dvorani vedno bolj napeto, saj je več kot 100 tamburašev, polnih pričakovanj stiskalo pesti, da bi bili rezultati kar najboljši.

Priznanja so bila razporejena v tri sklope, srebrne, bronaste in zlate plakete. V vseh treh sklopih smo bili najboljši Belokranjci. Najboljšo bronasto plaketo je za osvojenih  233 točk od 300 možnih oziroma 77,67%, prejela Tamburaška skupina KUD Oton Župančič Vinica "Viniški tamburaši". Srebrno plaketo je z osvojenimi 254 točkami od 300 možnih oziroma 84,67%, osvojil Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj. Zlato plaketo smo prejeli štirje orkestri, kot najboljši pa smo bili z 294 točkami od 300 možnih oziroma z 98%, ocenjeni tamburaši KUD Dobréč Dragatuš. Tako je zlata plaketa s pohvalo že sedmič pristala v naših rokah oziroma pod našimi prsti. S tem smo bili že sedmo leto proglašeni za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Čestitamo tudi vsem ostalim prejemnikom plaket.

Tamburaštvo, pa ne samo v Beli krajini ampak v celotni državi, se iz leta v leto razvija in napreduje. V Beli krajini imamo tri tamburaške orkestre in kar veliko število tamburaških skupin, vse pa nas povezuje ljubezen do glasbe in do tega prekrasnega inštrumenta. Platon je že v antični Grčiji izrekel:»Kakršna glasba, takšna država.« Torej se vsaj z vidika tamburaške glasbe ne rabimo bati prihodnosti. Vsi skupaj moramo biti ponosni na dosežke, ki smo jih dosegli, saj lahko s ponosom rečemo, da pri nas igramo dobro tamburaško glasbo. Zato je prav, da se med seboj podpiramo, si pomagamo in tako predstavimo našo deželico, ki leži na sončni strani Alp, najbolje in v najlepši luči. Saj veste, z glasbo je mogoče povedati več kot z besedami.

Branka Migalič